Sidor

tisdag 30 november 2010

"Biospheres"

Svävande klot med egna ekosystem



Den långsmala, och två tusen meter stora, skulpturgången har från golv till tak invaderats av transparenta glober som förankrade med linor flyter runt likt himlakroppar.


I det som Statens Museum for Kunst kallar sin skulpturgata, utrymmet mellan köpenhamnsmuseets röda och vita byggnader, visas just nu en stor installation av den argentinske konstnären och arkitekten Tomás Saraceno.

Tomás Saraceno föddes i Argentina 1973. Han studerade först konst i Buenos Aires och senare arkitektur i Frankfurt, där han fortfarande är bosatt.
Installationen, som Saraceno döpt till "Biospheres", är omvälvande både rent konceptuellt och i sin fysiska omfattning. Den långsmala, och två tusen kvadratmeter stora, skulpturgången har från golv till tak invaderats av transparenta glober som förankrade med linor flyter runt likt himlakroppar.

Många av sfärerna innehåller plantbaserade ekosystem medan den allra största sfären uppmanar betraktaren att själv delta och träda in i rummet. När besökare går in i sfären tenderar de att röra sig på grund av den ojämna ytan, ungefär som i ett hoppslott för barn.

För Saraceno skapar dessa rörelser en dialog mellan människor, om en person rör sig påverkar det nästa. Det visar enligt honom hur vi, i en instabil värld, kan kommunicera oavsett bakgrund eller språk, och hur beroende vi är av varandra. Sfärerna är som egna sociala system.

Jag vill verkligen dit och se detta skapande som han har gjort! Låter mäktigt och intressant. Det är nog en upplevelse för livet! Sånt gillar jag - att skapa minnen för livet!

Källa: Kristianstadbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar