Sidor

lördag 17 september 2011

Utbildningdag i Politikens tecken =)

Idag har jag blivit korvstoppad med föreläsningar och massa nyttig information som man i vanliga fall inte har en susning om eller inte alls är insatt i. Jag kan ara säga att jag är positivt överraskad och fylld av nya intryck.

Pia Kinhul


Som föreläsare hade vi Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande som berättade för oss vad som var på gång i Region Skåne så som ESS, Max 4 Projekt, sjukvården samt infrastrukturen. Mycket intressant att lyssna till Pia och se de potential som Region Skåne faktiskt har!



Kajsa Lunderquist




En annan föreläsare var Kajsa Lunderquist, rikstadsledamot som pratade om de aktuella frågorna i konstitutionsutskottet som bl.a. berörde vallagsfrågor för att kunna effektivisera, förbättre och säkerhetställa röstning på ett mer säkert sätt så att valfusk och säkerhet ökar.

Gunnar Axén




Gunnar Axén ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott pratade om den ständigt aktuella, heta och viktiga socialförsäkringsfrågorna.


Som till exempel:





  • ...att vi har världens mest sjukfrånvarande befolkning - samtidigt som vi har en av världens friskaste    befolking....
  • ...riskerna med lång sjukfrånvaro...
  • ...rehabiliteringsåtgärderna...
  • ...tidigarelägga rehabiliteringsåtgärderna...
  • ...hur det har gått för de 34 302 som omförsäkrades januari 2010, efter uppföljning i februari 2011

6 av 10 hade inte återvänt till sjukförsäkringen utan:
- 20% var i arbete
- 20% var arbetsökande
- 50% deltog i AF:s olika program.

En annan sak som faktiskt var positiv var att de som före juli 2008 uppbar förtidspension har möjlighet att arbeta, studera eller jobba ideellt utan att rätten till ersättning dras in!!!
  • Fribeloppet är 42 800 kronor om året
  • Efter fribeloppet minskar ersättningen med 50 öre per intjänad krona, vilket jag anser är rimligt.
  • Dessa regler gäller även personer med sjukersättning på deltid.
  • Förlängd möjlighet att pröva arbete med ersättning för övriga med sjuk- och aktivitetsersättning (från 3 till 12 månader).
Resultatet är gott i många avseenden och naturligtvis begås det fel, vi är ju som sagt inte mer än människor men det viktigaste är att vi rättar till dem och ser till vår egen välfärd och att vi i slutändan mår bra!

Mycket givande dag med andra ord och jag ser verkligen fram till nästa gång vi skall utbildas. Nu skall jag försöka hitta Kommunallagen och försöka plugga in den =) Någonstans måste man ju trots allt börja =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar